Lid in de kijker: Rozen De Groof

Lid in de kijker

Rozen De Groof, Karen Belmans

Sint-Katelijne-Waver is dan wel de groentegemeente bij uitstek, bij het binnenrijden langs Mechelen via de R6 ervan, word je meteen ook gewezen op de weelde in het aanbod van bloemen. Rozen De Groof maakt er al jarenlang de dienst uit, een bedrijf dat onder leiding van Karen Belmans tot zoveel meer dan rozen is uitgegroeid.

Wat is het verhaal van Rozen De Groof?

Mijn ouders hebben de zaak een twintigtal jaar geleden gestart. Aanvankelijk deden ze enkel markten, later kwam er de winkel bij. Verkochten we vroeger uitsluitend rozen, dan is het aanbod in de afgelopen tien jaar na mijn intrede in de zaak sterk uitgebreid. We verkopen alle soorten bloemen, net als bijpassende vazen en potterie. Ik heb me toegelegd op de aankoop van de bloemen en het verder uitbreiden van de winkel. Rozen De Groof wil de referentie zijn op het gebied van verse bloemen, grafwerk, bruidsboeketten, decoratie van events en de levering van passende bloemstukken en boeketten aan bedrijven en horecazaken. Mijn ouders zijn wekelijks nog op een tiental markten aanwezig. Rozen De Groof is geëvolueerd tot een geolied familiebedrijf.

Hoe ben je in het ondernemerschap gerold?

Het is niet zo dat ik geen andere keuze had, maar er was toch een lichte druk van mijn ouders om de zaak over te nemen. Achteraf bekeken ben ik misschien wat te snel in de zaak gestapt, al heb ik daar absoluut geen spijt van. Alleen had ik misschien eerst eens andere lucht moeten opsnuiven. Zo had ik een bredere kijk kunnen krijgen op uitdagingen en problemen in andere sectoren en hoe daarmee om te gaan.

Welke focus heb je als ondernemer?

In mijn sector is voortdurend creatief en innovatief zijn een must. Verder focus ik me op klanten- en personeelstevredenheid. We proberen steeds tot het uiterste te gaan om onze klanten te geven wat ze in hun gedachten hebben. Wij staan altijd ten dienste van onze klanten, op eender welk moment. Daarbij komt het er voor mij op aan om de balans tussen werk en privé niet te verliezen. Maar al doende leert men.

Welke goede raad kan je startende of jonge ondernemers meegeven?

Denk na vooraleer je begint. Besef dat ondernemen geen nine-to-five job is. Je staat ermee op en gaat ermee slapen. Omring je met competente en gedreven mensen. Weet dat voldoening die je ervan terugkrijgt groot is, zodat een paar uurtjes meer per dag geen probleem zijn.

Waarin helpt het Jong Voka-lidmaatschap je als ondernemer?

Via Jong Voka Mechelen leer ik andere jonge, gedreven ondernemers kennen en kan ik mijn netwerk uitbreiden. Op die manier kom ik ook te weten hoe anderen de zaken aanpakken, welke obstakels zij ervaren en hoe zij die aanpakken.