Lid in de kijker: Geert Laeremans

Lid in de kijker

Geert Laeremans, Jelle en Toon Laeremans

Als specialist in las- en constructiewerken is Geert Laeremans nv niet alleen in de Zuiderkempen, maar ook daarbuiten een veelgevraagde leverancier vna stalen ramen en deuren, trappen en leuningen, hekwerken en poorten, terrassen en carports. Sinds 2014 is met zonen Jelle en Toon de tweede generatie in het bedrijf gestapt.

Hoe zijn jullie in het ondernemerschap gerold?

Onze vader startte de firma 27 jaar geleden als éénmanszaak. Al snel groeide ze uit tot een familiale kmo, die zowel voor particulieren, aannemers als architecten opdrachten uitvoert. Van kinds af aan hebben we het ondernemerschap meegekregen. Vanaf het moment dat we vakantiewerk mochten doen, hebben wij de kans genomen om op verschillende werkposten ervaring op te doen. Natuurlijk kregen we af en toe de nodige preek over onze voorbeeldfunctie en het rendement dat gehaald moest owrden. Momenteel zijn we mee aan het brainstormen over waar we binnen tien jaar willen staan.

Welke focus hebben jullie?

Wij zetten vooral in op flexibiliteit en groei. Waar er vroeger levertermijnen waren van 6 à 8 weken na goedkeuring van de productietekeningen, willen de meeste klanten vandaag hun afgewerkt product op 2 à 3 weken geplaatst hebben. Dit vergt de nodige flexibiliteit van ons personeel, onze leveranciers en onderaannemers. Zonder hen zouden we niets staan waar we nu staan. Onlangs hebben wij beslist om volledig in te zetten op Europees ondernemen. Wij zijn ervan overtuigd dat Europa groeimogelijkheden kan bieden voor zowel ons klantenbestand als voor productie. Zo hebben we al goede samenwerkingen met bedrijven uit Bulgarije, Polen en Portugal.

Welke goede raad kunnen jullie jonge ondernemers meegeven?

Iedereen komt in zijn leven obstakels tegen, als ondernemer misschien nog meer. We ervaren dagelijks dat de ideale wereld niet bestaat en dat niet alles verloopt zoals we gepland hadden. als ondernemer is het belangrijk dat je hiermee leert omgaan, niet opgeeft, bijstuurt en naar oplossingen zoekt. Wij hebben het geluk gehad dat we veel raad en advies hebben gekregen van onze vader, bij wie we steeds met onze vragen terecht konden. Wij raden startende ondernemers zeker aan om een soort mentor, coach, of iemand anders met meer ervaring te zoeken waar ze met hun vragen terechtkunnen.

Waarin helpt het Voka-lidmaatschap jullie als ondernemer?

Enerzijds helpt het ons om nieuwe dingen bij te leren van de events en inspiratie op te doen van de sprekers en de bedrijfsbezoeken. Anderzijds doet het ons een klankbord bij andere ondernemers vinden en stelt het ons in staat ervaringen te dleen, te leren in de ontmoeting. Jong Voka staat ook voor gewoon even ontspannen met andere ondernemers.