Lid in de kijker
Architectenbureau Gofflo, Brecht Gofflo
Gebeten door de architectuurmicrobe, startte Brecht Gofflo in 2010 als zelfstandig architect. De afgelopen zeven jaar heeft hij al een mooi parcours afgelegd, dat van zijn zolderkamer leidde naar een historisch pand.
Wat is jouw verhaal als ondernemer?
Na in 2007 als burgerlijk ingenieur-architect in Leuven te zijn afgestudeerd, heb ik mijn stage voor de Orde van Architecten aangevat bij een Mechels architectenbureau. Al begon ik er oorspronkelijk als ingenieur stabiliteit, vrij snel ging mijn interesse uit naar het architectuurgedeelte. Vanuit het idee dat ik jong was en weinig te verliezen had, besliste ik daarom om als zelfstandig architect een eigen bureau te starten. Gelukkig kon ik in het begin met vragen terecht bij een ervaren collega-architect. Na twee jaren thuis op de zolderkamer te hebben gewerkt, ben ik dan in 2012 ingetrokken in het Oh! in Mechelen. In 2014 had ik al voldoende werk om een deeltijdse medewerker aan te werven. Omwille van de financiële impact en het feit dat je dan moet leren om werk los, is dat tot nu toe mijn moeilijkste, maar ook leerrijkste periode als ondernemer geweest. Omdat de kantoorruimte te klein was geworden en ik met de aanwerving van een tweede medewerker nog moeilijk als een startende ondernemer kon worden beschouwd, ben ik begin 2017 verhuisd naar Sint Katelijne Waver. Momenteel werken we met drie architecten aan een dertigtal projecten, gaande van particuliere woningbouw en handelspanden tot residentiële projecten.
Welke focus heb je als ondernemer?
De ambitie is altijd geweest om een stabiel, rendabel architectenbureau uit te bouwen en is dat nog steeds. Aangezien ik van nul ben begonnen, heb ik de focus steeds moeten verleggen om dat te kunnen waarmaken.
In de eerste jaren was de focus het bekomen van klanten en het overleven als onderneming. Door mijn Limburgse roots was het opbouwen van een netwerk van klanten en aannemers in Mechelen een tijdrovende investering. Daarna lag de focus op
het structuur brengen in de onderneming. De huidige focus ligt op het begeleiden van mijn medewerkers, om samen ABG verder te laten groeien.
Waarin helpt Jong Voka jou?
Het is de netwerkmogelijkheid bij uitstek om andere ondernemers uit de regio te leren kennen. Dat die dan ook nog een verhaal hebben, maken van de bijeenkomsten telkens een verrijkende avond.
Welke goede raad kan je startende ondernemers meegeven?
Blijf geloven in jezelf en geef niet op, ook al is de weg vaak zeer moeilijk en lijken sommige zaken onmogelijk. Blijf kritisch voor jezelf en je werk. Leg je oor te luisteren bij andere ondernemers, zowel bij ondernemers uit een andere sector als die van jezelf. Heb aandacht voor ideeën die je nog niet vertrouwd in de oren klinken.