Artikel: Prik door de blingbling van het succes!

Prik door de blingbling van het succes!

Dimitri De Meester

Onlangs stonden wij met ons bureau op een beurs. Op zich doe ik dat wel graag. Naast het onszelf sterker in de markt plaatsen, vind ik het telkens bijzonder interessant om te kijken waarmee onze zogeheten concullega's bezig zijn. Hoe positioneren zij zich in de markt van opleiding en ontwikkeling? Welke thema's diensten en producten schuiven zij naar voor? Het valt me op dat daar veel mooie woorden worden opgeplakt, dure beloftes aan potentiële klanten naar voor worden geschoven, tot de verbeelding sprekende succesverhalen worden gedeeld. Om nog te zwijgen over de praal en pracht van de vele standen. Eén grote snoepwinkel voor de vele bezoekers.

Aan onze stand passerden ook veel startende ondernemers. Professionals die na een loopbaan als bediende de uitdaging van het zelfstandig ondernemerschap willen aangaan. Enkelen polsten voorzichtig naar mogelijkheden om samen te werken. Ik herken mezelf in hun vragen en lichaamstaal. Ik herken de twijfel én de goesting die uit hun ogen spreekt. Het dubbele gevoel van opportuniteiten te zien, maar vooral veel beperkingen. Het roept vooral ook het gevoel terug op van intimidatie bij het zien van de blingbling van al die schijnbare succesverhalen die daar staan tentoongespreid. Terug naar huis rijden met het contrast in je hoofd tussen het eigen wroeten en worstelen en het succes van al die anderen.

Startende ondernemer, doe jezelf een plezier en blijf weg van die blingbling. Of doorprik het. Vraag actief naar wat er vandaag moeilijk loopt bij die andere ondenremers, waar zij mee worstelen, hoe zij omgaan met falen en wist. Staar je niet blind op de dure woorden en succesverhalen. Het zijn dunne kartonnen wanden. De verhalen die erachter liggen, zijn vaak een pak genuanceerder. Daar ligt de realiteit. Daar liggen de praktijklessen van rozengeur én bloed, zweet en tranen. Daar ligt de échte inspiratie en motivatie die jou zal vooruithelpen!

Dimitri De Meester
Medezaakvoerder D-na
www.d-na.be