Artikel: Olympische Spelen voor ondernemers

Olympische Spelen voor ondernemers

Dimitri De Meester

Soms vinden de thema's voor deze column vanzelf hun weg tot mijn pen. Dat was niet anders op het moment dat ik naar de zwemmers op de Olympische Spelen aan het kijken was. De ingrediënten voor een succesverhaal liggen gewoon voor het grijpen, wanneer je naar het belangrijkste sportevent ter wereld kijkt.

Ik keek uit naar wat de 31-jarige Michael Phelps zou doen op zijn vijfde (!) zomerspelen. De man die met 18 gouden medailles om zijn nek naar Rio kwam. Maar die in diezelfde rugzak ook een ticket voor een ontwenningskliniek met zich meedraagt. Een verhaal met vele ups, maar zeker ook de nodige downs. In Rio is het meteen raak: met de 4x100m stak hij zijn 19de gouden plak op zak. Dat hij uitblinkt in kracht en uithouding is duidelijk. Maar ik moet vooral likkebaarden van de manier waarop hij al die jaren focus heeft weten te houden. Daarin inspireert hij me! Elke dag er staan, trainen en uitblinken in functie van langetermijndoelstellingen. Il faut le faire!

In diezelfde discipline doet nog een andere succesfactor mee: zelfkennis. De Belg Dieter Deconinck die na de eerste ronde aangeeft niet goed genoeg te zijn en zelf voorstelt om zich te laten vervangen. Zelfkennis als noodzakelijke factor om als groep te kunnen scoren.

Falen en toch doorgaan, doorzetten, focus, doelen stellen, zelfkennis en ga zo maar door. Het zit er allemaal in. Ik zet me in mijn zetel en kijk verder. Dit is dus geen zaak van ontspanning, maar van ernstig werken.

Dimitri De Meester
Ondervoorzitter Jong Voka Mechelen
Partner www.d-na.be