Artikel: Lees!

Lees!

Dimitri De Meester

Een bezoek aan de boekenbeurs: voor velen is het in november een vaste traditie. Alleen of met het gezin. Ook een beurs waar velen minachtend naar kijken, want geconsumeerd door de massa. Snobs heb je nu eenmaal overal.

Het lukt me niet om jaarlijks te gaan. Maar als ik kan, dan ga ik graag. Om naar zowel de boeken als de bezoekers te kijken. Dan komt de voyeur in mij weer naar boven.
Ik bestel veen boeken online. Maar boeken kunnen vastnemen, er even door bladeren, de achterflap diagonaal of met aandacht doornemen: dat is toch nog iets anders.
Wat ik vooral aan de beurs waardeer, is dat ze me toelaat om andere boeken vast te nemen. Boeken die normaal gezien aan mijn aandacht ontsnappen, omdat ik er niet naar zoek. Thema's die buiten mijn horizon vallen. Terwijl net daar vaak de inspiratie, de nieuwe ideeën en invalshoeken te vinden zijn.
Wanneer ik binnen mijn eigen thema's blijf: coaching, leiderschap, ondernemen, ... dan overvalt me net iets te vaak het gevoel dat ik het allemaal wel al gezien heb. Recuperatie van oude ideeën. Tenzij de auteurs hun eigen mosterd ook net iets verder zijn gaan zoeken.

Of je nu je inspiratie dichtbij of net iets verder zoekt, wil je ondernemen dan dien je je geest voortdurend te voeden. Lezen zie ik als een cruciale opdracht voor een ondernemer die wil groeien en creëren. Ondernemerszin vertaalt zich in willen creëren. En daarvoor dien je hongerig te zijn, nieuwsgierig en verwonderd. Dat komt niet vanzelf. Integendeel, dat vervliegt pijnlijk snel als je er niets mee doet.

Dus voeden die handel! Grijp een boek vast en lees!

Dimitri De Meester
Ondervoorzitter Jong Voka Mechelen
Partner www.d-na.be