Artikel: Job van de toekomst: steenkapper

Job van de toekomst: steenkapper

Dimitri De Meester

Hoe langer ik bezig ben met ondernemen en mensen in mijn omgeving in hun ondernemerszin begeleid, hoe meer competenties die nodig zijn om het als ondernemer waar te maken dat ik zie. Nieuw in mijn rijtje: steenkappen. Een goede ondernemer moet - jawel - goed stenen kunnen kappen. Of beter nog, hij of zij moet goed rotsen kunnen kappen. Van grote rotsen, bergen zo u wil, stenen kunnen kappen. Om ze kleiner en hanteerbaar te maken. Bent u mee?

Zelf wil ik het steenkappen graag nog wat meer in de vingers krijgen. Te vaak bots ik nog op bergen en keer ik om. Ook in mijn omgeving merk ik hoe de ondernemerszin soms snel weer wegebt, omdat de berg waarvoor men staat net wat té hoog of omvangrijk lijkt. We nemen afstand van anbities, dromen, doelstellingen omdat ze ongrijpbaar lijken. Te hoog gegrepen. Vervolgens gooien we dan maar het kind met het badwater weg. En houden we onszelf klein. Vlaamse bescheidenheid, noemen we dat eufemistisch. Ik zie vooral een treiste en gefrustreerde Calimero.

De steenkapper in onszelf is net wel in staat om groot te denken, zonder te verkrampen. The sky is the limit. Vervolgens gaat hij aan zijn eigen droomberg kappen, om tot hanteerbare rotsen te komen. Hij verkapt de grote berg tot mijlpalen en spring vervolgens van rots tot rots naar de top, zonder zich te vergalopperen. De top geeft de ondernemende steenkapper richting, de rotsen geven hem focus.

Dus zoek jezelf snel een beiteltje en een hamertje. Dream big en kappen maar!